PC Franeker
De PC is de naam van de kaatswedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in Franeker. De afkorting PC verwijst naar de Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij, opgericht in 1853, die sinds 1854 de organisatie van de wedstrijd in handen heeft. De PC geldt als de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijd van alle kaatswedstrijden die jaarlijks onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond worden gespeeld.
De beste speler van het winnende partuur wordt uitgeroepen tot koning van de PC. Hij krijgt de zilveren koningsbal omgehangen door de voorzitter van de Permanente Commissie en mag die tot de volgende PC houden.
Het evenement is met afstand de oudste sportklassieker van Nederland. De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd op 9 juli 1854[1].
De Franeker balverkaatsersdag, waaronder de partij eerder bekendstond, is echter veel ouder. De organisatie lag voor 1854 veelal in handen van kasteleins. De oervorm van deze kaatspartij gaat ruim drie eeuwen terug, zo tussen 1675 en 1700. Het sportfestijn is doordrenkt met oude waarden en tradities die zorgvuldig worden gekoesterd. Zo worden sponsors nog altijd geweerd op het Sternse Slotland, ook wel Sjûkelan genoemd.
Het vijfkoppige bestuur van de PC behoort, ijs en weder dienende, in jacquet inclusief hoge hoed aan te treden. Voordat de voorzitter de traditionele zin It giet los uitspreekt heeft hij er al een feestrede van om en nabij een uur op zitten. Deze toespraak vindt plaats in de Koornbeurs. Vandaar worden de winnaars van het jaar ervoor per koets naar het toernooiveld vervoerd, vooraf gegaan door het Stedelijk Muziekkorps Harmonie, ondertussen ook al anderhalve eeuw oud. De stoet beweegt zich door een dichte haag van mensen, want ook de PC creëert zijn eigen helden.
De PC vindt elk jaar plaats op de vijfde woensdag na 30 juni en wordt sinds 1856 gehouden op het Sternse Slotland, in de volksmond beter bekend als het Sjûkelân, hét kaatsveld van Franeker. Aan de wedstrijd doen 16 parturen mee die elk bestaan uit drie personen. De wedstrijd wordt rechtstreeks uitgezonden op de Friese zender Omrop Fryslân.