Nederlands Deutsch English
+31 (0)515 442898
Over OnsOttenhome Heeg

Over ons

Ottenhome Heeg

We hebben een passie voor watersport en die passie dragen we graag aan u over. We verhuren en verkopen vanuit het watersportdorp Heeg, Friesland, een mooie vloot aan motor– en zeilboten en organiseren we met evenementen waar de watersport centraal staat. We doen dit al sinds 1984 elke dag met veel plezier die we terugzien in onze terugkerende gasten.

Ottenhome from Ottenhome Heeg on Vimeo.

Hoe het begon

Het begon dus allemaal in 1984, toen Watersportbedrijf Ottenhome als zelfstandig bedrijf startte met de verhuur van houten BM’ers, officieel zestienkwadraten genoemd. In de jaren ’80 was de BM’er beroemd. Wanneer je in die tijd een zeilboot huurde in Friesland, was de kans groot dat het een Bm’er van Ottenhome was. Voor die tijd was het bedrijf in Heeg een filiaal van het beroemde Ottenhome in Loosdrecht, dat al vanaf de jaren vijftig in Friesland actief was met de verhuur van zeilboten aan zeilkampen, zeilscholen en andere organisaties.

Overname door Kees Alberts

In april ‘84 kreeg Kees Alberts, oprichter en eigenaar van Ottenhome Heeg, de kans om het filiaal over te nemen en voor zichzelf te beginnen. Hij bleef de naam Ottenhome, met de toevoeging Heeg, gebruiken omdat dat al jaren een bekende en gevestigde naam in het watersport- en zeilwereldje was. Ook de BM’ers bleven. Ondertussen maakten duizenden kinderen, en vele studentengroepen en verenigingen kennis met de zeilsport en beleefden talloze mensen een prachtige zeilvakantie op de Friese Meren.

Sterke groei watersportsector

Vanaf 1985 groeide de watersportsector sterk en ging Ottenhome Heeg zich toeleggen op de bouw en verhuur van meerdere typen boten. De Polyvalk, opvolger van de houten BM’er, is daarvan misschien wel de bekendste. Er zijn sinds de introductie bijna 4000 Polyvalken gebouwd, waarvan een groot deel bij Ottenhome Heeg.

Eigen jachthaven in de jaren ’90

In de jaren ‘90 breidde Ottenhome Heeg uit met een eigen jachthaven, werkplaatsen en een groot terrein met hallen voor de opslag van boten. Inmiddels beslaat Watersportcentrum Ottenhome Heeg ca. 6,5 hectare, prachtig gelegen bij het Heegermeer en Heeg, het mooiste watersportdorp in het Friese Meren gebied.

De veranderde wensen van watersporters blijven vervullen

Naast open zeilboten legde Ottenhome Heeg zich vanaf 2000 toe op de bouw en verhuur van zeiljachten, motorjachten en sloepen om aan de veranderende wens van watersporters en huurders te kunnen voldoen. Vooral de Fox 22, een door Ottenhome Heeg zelf gebouwd zeiljachtje, en de kenmerkende RiverCruise motorjachten zijn een bekende verschijning op de Friese Meren geworden.

2009: Ottenhome Heeg Events bv.

Al jarenlang kon men voor bedrijfszeildagen, watersportuitjes en zeilevenementen bij Ottenhome Heeg terecht. Deze activiteiten namen zo sterk toe dat er in 2009 een apart bedrijf met het Zeilcafé als eigen onderkomen werd opgericht: Ottenhome Heeg Events BV.

Grote en kleine evenementen

Deze dochteronderneming legt zich toe op de organisatie van grote en kleine evenementen, waarbij de link met watersport logisch, maar niet beslist noodzakelijk is. Ook fiets- en wandelevenementen, congressen, workshops en personeelsbijeenkomsten kunnen door Ottenhome Heeg georganiseerd worden. Kenmerkende evenementen zijn de introductiedagen voor Hoge Scholen en Universiteiten. Daarbij kan het gaan om groepen tot ca. 1300 personen, die overnachten, sporten, varen, zeilen en outdoor ’en. Dit soort grote evenementen wordt door Ottenhome Heeg in eigen beheer en inclusief verblijf en catering uitgevoerd.

2011: Start verhuurtak Beneteau Zeiljachten

In 2011 wordt gestart met de uitbreiding van de huurvloot in Beneteau Zeiljachten. Er worden 3 stuks Beneteau First 25.7 en 2 stuks Beneteau Oceanis 34 aan de huurvloot toegevoegd. Dit blijkt een schot in de roos en al gauw volgen meer Beneteau Zeiljachten. In 2020 is het aantal Beneteau jachten 15 stuks.

2014: Overname Zeilschool It Beaken

Sinds 2014 is Ottenhome Heeg eigenaar van Zeilschool It Beaken. Ottenhome Heeg wil hiermee jongeren enthousiast maken voor de zeilsport. De jeugd een unieke zeilvakantie laten beleven draagt er aan bij dat zij in de toekomst ook naar het mooie Friesland blijven komen.

2017: Hotelschip It Beaken

In 2017 heeft Ottenhome Heeg een Hotelschip aangeschaft zodat er accommodatie aan groepen aangeboden kon worden. Na een jaar lang opknappen en renoveren is dit schip de perfecte locatie voor scholen, bedrijven, vrienden en/of familie groepen geworden. Ook de staf van de zeilschool verblijft in het schip tijdens trainingsweekenden.

2020: Zeilschool de Grote Potten overgenomen door Ottenhome Heeg

Sinds 1 oktober heeft Ottenhome Heeg alle activiteiten overgenomen van Zeilschool De Grote Potten in Sneek. Vanaf  heden kunt bij ons terecht voor onderstaande zeilcursussen die vanaf dezelfde plaats worden gegeven.

2021: Stay Okay Hostel wordt Hotel Waterherberg It Beaken

In oktober 2021 is de voormalige Stayokay locatie in Heeg overgenomen door Ottenhome Heeg. Het complex aan het Hegemer Mar op 16.000 vierkante meter grond wordt verbouwd tot een luxe groepsaccommodatie, bed and breakfast en hotel met 150 bedden, verdeeld over grote en kleine kamers, glamptenten en andere nieuwe gezinsonderkomens, zoals chalets. Deze locatie al sinds 1935 een perfecte basis voor ontvangst van individuen en groepen die iets met water hebben. Na de oorlog hebben hier veel kinderen het zeilen geleerd in een Tjotter van heit Piersma van Zeilschool it Beaken. Vanaf hier heten wij u graag welkom voor een verblijf in één van onze 13 glampingtenten, onze Watervilla (bungalow voor 16 pers.), de groepsaccommodatie de Kajuit (voor 42 pers.) of in één van kamers (vanaf 2 personen).

Boek uw vaarvakantie bij Ottenhome Heeg!
Mooi zeilweer? Huur direct een boot naar keuze!