Nederlands Deutsch English
+31 (0)515 442898
FAQ - Veel gestelde vragen

FAQ

Heb ik een vaarbewijs nodig voor het huren van een zeil-, motorboot of sloep?

Nee, u heeft bij geen enkele boot uit onze vloot een vaarbewijs nodig. Op schepen tot 15 meter mag u wettelijk zonder vaarbewijs varen.

Ik heb geen ervaring met varen, kan ik toch een boot huren?

Dit hangt af van het type boot dat u wilt huren. Voor het huren van een zeilboot heeft u wel enige zeilervaring nodig. Wij raden het u af om zonder ervaring een zeilboot te huren. Een motorboot kun u wel huren zonder ervaring. U krijgt vooraf een uitgebreide instructie van één van onze medewerkers en indien gewenst gaan zij ook een stukje met u varen. Wilt u wat langer instructie dan is het mogelijk een schipper voor een dagdeel (€ 100,-) of hele dag (€ 150,-) in te huren. Informeer naar de mogelijkheden.

Is het mogelijk een andere huurperiode dan de standaard perioden te boeken?

In het hoogseizoen houden wij ons uitsluitend aan de standaard huurperiodes. In het voor- en naseizoen is het in sommige gevallen mogelijk een afwijkende huurperiode te boeken. Neem hiervoor contact met ons op, dit kan telefonisch via + 31 (0)515 442898 of per mail info@ottenhomeheeg.nl.

Mag mijn hond mee aan boord?

Bij de meeste huurboten is een hond toegestaan. Indien u uw hond mee wilt nemen, dient u dit voorafgaande de boeking aan te geven. Voor onze zeil- en motorjachten brengen wij € 100,- extra schoonmaakkosten in rekening. Voor de sloepen (m.u.v. de kampeersloep), Polyvalken en Foxen rekenen wij geen extra kosten.

Ik wil online boeken, maar ik zie alleen maar rode blokjes?

Dit betekend dat de boot niet meer beschikbaar is in de door u gewenste periode.

Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden buiten de huur van de boot?

·         Schoonmaakkosten
Voor de grotere zeiljachten en motorboten rekenen wij schoonmaakkosten. Hoeveel dit is hangt af van het type boot. Dit kan variëren van € 50,- tot € 75,- per boot. 
·         Brandstof
Het dieselverbruik van de grotere zeiljachten en motorboten is voor rekening van de huurder. U krijgt de boot met een volle tank mee en dient deze bij aankomst weer vol in te leveren. Wij kunnen de boot ook op onze jachthaven voor u voltanken, de kosten op onze jachthaven is € 1,60 per liter. Wij gebruiken bacterievrije diesel, waardoor de prijs in vergelijking met standaard diesel een stuk hoger is.
·         Brug-, sluis- en havengeld
De meeste bruggen in de gemeente ZWF zijn gratis, maar soms wordt er ook brug- of sluisgeld gevraagd. Zorg er daarom voor dat u altijd wat losgeld bij u heeft. Daarnaast betaald u per overnachting nog havengeld. Hoeveel dit is afhankelijk van de plek waar u gaat overnachten.

Kan ik een boeking kosteloos annuleren of verplaatsen indien het slecht weer is?

Helaas is het niet mogelijk om een boeking kosteloos te annuleren of verplaatsen vanwege het weer. Indien het weer zodanig slecht is dat wij het onverantwoord vinden het water op te gaan, dan gaan we op zoek naar een alternatieve datum. Laat u niet te snel van de wijs brengen door de weersvoorspellingen. Deze kunnen vaak niet duidelijk weergeven van het lokale weer wordt. Neem dan ook altijd contact met ons op en laat u goed informeren. Wij hebben ervaring in het lezen van weerberichten en zijn op de hoogte van de lokale weersverwachting.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Op de terreinen naast de jachthaven kunt u uw auto gratis parkeren gedurende uw vaarvakantie. Op de jachthaven zelf mag u uw auto in- en uitladen, daarna graag uw auto elders op het terrein parkeren.

Is het geschikt om met kinderen te varen?

Varen met (kleine) kinderen vraagt soms om een kleine aanpassing en enige flexibiliteit maar is zeker een geschikte manier van vakantie vieren. De kinderen brengen veel tijd in de frisse lucht door en bij vrijwel alle jachthavens is een speeltuintje en/of strandje aanwezig. Bedjes kunnen gecreëerd worden d.m.v. speciale netjes of planken die de slaapplaats veilig afsluiten. Wij adviseren om kinderen aan boord altijd (zeker tijdens het varen) een zwemvest te laten dragen, ook wanneer ze al een zwemdiploma hebben.

Zijn er routes beschikbaar welke wij kunnen varen?

Wij helpen u graag bij het uitstippelen van een leuke, voor uw huurperiode geschikte vaarroute. In de boot ligt een informatiemap met daarin leuke vaarroutes. Onze medewerkers kunnen u echter ook prima adviseren. Wilt u thuis alvast voorbereidingen treffen dan kun u ook een aantal routes op onze website vinden: vaarroutes

Ik wil graag extra opties bij bestellen, hoe doe ik dat?

Dit kunt u op verschillende manieren doen:
– Telefonisch: 0515-442898
– Via E-mail: info@ottenhomeheeg.nl
– Zelf, via mijnottenhomeheeg.nl

Mag ik naar de Waddeneilanden varen?

Dat is niet voor al onze boten toegestaan. Met de Beneteau en Jeanneau zeiljachten mag u op de Waddenzee varen. Ook met de Sunhorse 25 en de Antila 26 is het toegestaan, mits u het Waddenzeepakket met vuurpijlen, hand-marifoon en waterkaart van de Waddenzee huurt. Met de motorboten is varen op het wad in basis niet toegestaan. Alleen in overleg kan hiervoor een uitzondering worden gemaakt.

Hoe laat mogen we aan boord?

De tijd van aanvang staat op uw contract. Dan ligt de boot voor u klaar. Soms is het, in overleg, mogelijk om eerder in te checken dan op het contract staat vermeld. Bij week- en weekendverhuur mag u de boot vrijdagavond om 18.00 uur ophalen.

Hoe zit het met verzekering en eigen risico?

Al onze schepen zijn All Risk verzekerd met een eigen risico van respectievelijk € 250,- tot  € 1.000,–  per schadegeval. Dit is afhankelijk van het door u gehuurde type schip.
De borg voor onze schepen is derhalve ook € 250,- € 500,- €750,- of € 1.000,- De borgsom dient u vóór afvaart te voldoen. Dit kunt u op verschillende manieren regelen.
·         Per Ideal bij uw reservering
·         Per bankoverschrijving vooraf
·         Per pin ter plaatse
Na afloop wordt de borg binnen 5 werkdagen na het inleveren van de boot teruggestort.
In voorkomende gevallen kan in nader overleg een paspoort/ID-kaart of rijbewijs* als borg achtergelaten worden.
*in dat geval dient u te tekenen voor het feit dat u toestemming geeft het document als borg te gebruiken.

Kan ik het eigen risico afkopen?

U kunt er inderdaad voor kiezen het eigen risico af te kopen.
U bent dan volledig verzekerd voor schadegevallen die voortkomen uit het varen en manoeuvreren met de boot. De hoogte van het afkoop bedrag bedraagt 10% van het eigen risico van het door u gekozen schip. Let op! Bij het afkopen van het eigen risico wordt uitgegaan van goed zeemanschap en goed huisvaderschap. Wanneer men opzettelijk schade aan het schip toebrengt, wordt het eigen risico altijd in rekening gebracht. Het verliezen van fenders en landvasten, het kwijtraken van inventaris en/of het kapot varen van windex of toplicht valt niet onder het afkopen van het eigen risico.
Afkoop van het eigen risico is niet mogelijk voor personen onder de leeftijd van 18 jaar.

Een boot huren in tijden van Corona, wat zijn de mogelijkheden en voorwaarden?

Wij begrijpen dat u zich zorgen maakt, over wat er nu speelt in de wereld met het Corona virus. Wij maken ons ook zorgen, maar realiseren ons ook dat een verblijf aan boord een veilige situatie biedt.
Nederland, en dus ook ons bedrijf en onze omgeving, zijn niet volledig ‘op slot gezet’ door de rijksoverheid. Door ons samen aan de maatregelen te houden proberen we de verspreiding van het virus te minimaliseren. Als bedrijf hebben wij van de Hiswa; onze branchevereniging veiligheids- en hygiëneprotocollen ontvangen, waaraan wij ons in het bedrijf en op de boten strikt houden.
Voor onze gasten en medewerkers creëren wij een zo veilig mogelijke omgeving en hopen bij te dragen aan een fijne ontspannen vaarvakantie in Friesland.

Annuleren van uw vaarvakantie gaat alleen wanneer de regering bepaalt dat vakanties op het water niet toegestaan zijn. Zolang wij u uw geboekte boot kunnen aanbieden, gelden de normale huur- en annuleringsvoorwaarden.

De maatregelen omtrent het virus veranderen momenteel bijna wekelijks. Wij proberen onze diensten hierop z.s.m. aan te passen.

 

Mooi zeilweer? Huur direct een boot naar keuze!