19 mei 2020

Weekendroute – klein rondje Súdwest

Oostvaarder Kotter 9.50 OK - Motorboot huren - Ottenhome Heeg

Heeft u een korte vaarvakantie gepland? Dan wilt u misschien niet uren achtereen varen. Daarom hebben wij een leuke korte route voor u uitgezocht: een klein rondje Súdwest Fryslân.

Wilt u een leuke vaartocht maken met familie of vrienden? Ottenhome Heeg biedt u diverse goed onderhouden motorboten aan voor de verhuur. Omdat we het gebied zelf erg goed kennen weten we wat mooi en leuk is. Daarom hebben we voor u alvast een leuke weekend vaarroute samen gesteld. Zo kunt u zelf ervaren en zien waarom Zuidwest-Friesland het watersportparadijs bij uitstek is!

Download als PDF bestand

Praktische informatie

Lengte vaarroute: ± 65 km
Aantal vaaruren :
 ± 10 uren (gemiddeld 7 km per uur)
Aantal vaardagen : 2 dagen (op basis van 5 uren per dag)
Laagste doorvaarthoogte: 2,50 m.

Geschikt voor :
Oostvaarder 9.50 OK
Oostvaarder 10.90 OK
RiverCruise 23 Kampeersloep
RiverCruise 31 Cabrio*
RiverCruise 35*

* Let op de doorvaarthoogte van de brug. Bij enkele bruggen is het noodzakelijk de cabriokap en de mast in te klappen.

! De vaarweggebruiker is zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet onder een brug door te varen. Het blijft altijd opletten, want omstandigheden kunnen de waterstand beïnvloeden.

Weekendvaarroute – Klein rondje Sudwest

We starten vanuit de Jachthaven van Ottenhome Heeg (1).

1. Als eerste vaart u over het Heegermeer en door de schilderachtige Rakken richting het dorpje Woudsend (2).

2. Na Woudsend vaart u door over het Koevordermeer en via de Langweerder Wielen richting Joure (3).

3. Vervolgens vaart u door over de Goëngarijpsterpoelen in de richting van Terherne (4). Dit is het Kameleondorp, er is hier vermaak voor jong en oud.

4. Via het Sneekermeer vaart u verder richting Sneek (5). Sneek is een bruisende watersportstad. Maar daarnaast heeft Sneek nog veel meer te bieden; de stad bruist van de evenementen, cultuur, unieke hotspots en leuke winkeltjes.

5. Vanuit Sneek vaart u door over de Geeuw naar IJlst (6). IJlst is niet alleen één van de Elfsteden, maar ook ‘Houtstad’.

6. Vervolgens komt u langs dorpjes als Oosthem, Abbega en Wolsum voordat u Bolsward (7) bereikt. Bolsward is dé stad waar historie en architectuur een hoofdrol spelen.

7. U vervolgt de route via Workum (8) weer terug richting het Heegermeer. Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden.

8. Vanaf het Heegermeer (9) vaart u weer rustig terug naar de Jachthaven van Ottenhome Heeg (1).

Nog enkele aanvullende tips:

  • Dring bij bruggen en sluizen niet voor, sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen, maar gebruik de wachtsteiger.
  • Houd het midden van drukke vaarroutes vrij voor grote schepen.
  • Beroepsvaart gaat voor, dit zijn meestal schepen langer dan 20 meter. Bij motorschepen onderling heeft stuurboord (rechts) voorrang. Zeilschepen gaan voor motorschepen.
  • Neem bij schade, vastlopen van het schip of pech onderweg altijd direct contact op met de verhuurder Ottenhome Heeg. 0515-442898