14 mei 2020

Weekroute- Friese Elfstedentocht

Watersport stad Sneek, zeilboot huren

Schaatsers moeten ieder jaar maar weer afwachten of de ‘tocht der tochten’ erin zit. Watersporters hebben het veel gemakkelijker, die kunnen hem gewoon elke zomer varen. In de afgelopen jaren is de officiële schaatsroute van de Elfstedentocht beetje bij beetje bevaarbaar gemaakt voor de gemiddelde motorkruiser. Vaarwegen zijn uitgediept, vaste bruggen zijn beweegbaar gemaakt of opgehoogd en enkele nieuwe sluizen zijn aangelegd.

Wilt u een leuke vaartocht maken met familie of vrienden? Ottenhome Heeg biedt u diverse goed onderhouden motorboten aan voor de verhuur. Omdat we het gebied zelf erg goed kennen weten we wat mooi en leuk is. Daarom hebben we voor u alvast een leuke weekend vaarroute samen gesteld. Zo kunt u zelf ervaren en zien waarom Zuidwest-Friesland het watersportparadijs bij uitstek is!

Download als PDF bestand

Praktische informatie

Lengte vaarroute: ± 200 km
Aantal vaaruren :
± 30 uren (gemiddeld 7 km per uur)
Aantal vaardagen : 7 dagen (op basis van 4,5 vaaruren per dag)
Laagste doorvaarthoogte: 2,40 m.

Geschikt voor :
Oostvaarder 9.50 OK
RiverCruise 23 Kampeersloep
RiverCruise 31 Cabrio*
RiverCruise 35*

* Let op de doorvaarthoogte van de brug. Bij enkele bruggen is het noodzakelijk de cabriokap en de mast in te klappen.

! De vaarweggebruiker is zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet onder een brug door te varen. Het blijft altijd opletten, want omstandigheden kunnen de waterstand beïnvloeden.

Weekroute – Friese Elfstedentocht

Vanuit de Jachthaven van Ottenhome Heeg (1) begint de Friese Elfstedenroute.

1.U vaart allereerst via Woudsend (2) richting de kleinste stad van Nederland, namelijk Sloten (3). Sloepen kunnen door de stadsgracht varen en midden in het centrum aanleggen.

2. Na Sloten vaart u terug naar het Heegermeer (4) om vervolgens via De Fluessen en de Galamadammen in Stavoren (5) aan te komen. De stad ligt aan het IJsselmeer en heeft een directe verbinding met de Friese Meren. a. Een alternatieve route (alleen voor de RiverCruise 23 Kampeersloep): Via Balk richting Stavoren.

3. Nadat u Stavoren gepasseerd bent, vaart u een stukje terug naar het meer Morra, om vanuit daar door te varen naar het pittoreske stadje Hindeloopen (6). (Let op! U mag niet met de kampeersloep over het IJsselmeer. Met  de kampeersloep kunt u terugvaren naar de Fluessen om  vanuit daar via de ‘Grutte Gaastmar’ door te varen naar  Workum.

4. De vierde stad waar u naar toe vaart is Workum (7).  Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden.

5. Na Workum vervolgt u uw reis richting Bolsward (8).

6. Na Bolsward vaart u door naar de stad Harlingen (9). Harlingen is de op vier na grootste stad van Friesland en de haven van Harlingen is de belangrijkste haven van de provincie.

7. Wanneer u Harlingen weer achter u gelaten heeft, vaart u verder naar Franeker (10). Deze stad is vooral bekend om het wereldberoemde Planetarium van Eise Eisinga.

8. Dokkum (11) is de stad waar u na Franeker langs komt. Het is de meest noordelijk gelegen stad van Friesland.

9. Na Dokkum komt u aan in Leeuwarden (12), de hoofdstad van Friesland.

10. Vanuit Leeuwarden vaart u verder richting Sneek (13). Een bruisende stad waar u zich zeker zult vermaken. Er zijn ook genoeg terrassen, cafés en restaurants.

11. De laatste stad van de Elfstedenroute is IJlst (14).

12. Vanuit IJlst kunt u weer terug varen naar de Jachthaven van Ottenhome Heeg (1).

Alternatieve routes

De alternatieve (gele) route is alleen geschikt voor de RiverCruise 23 Kampeersloep

Nog enkele aanvullende tips:

  • Dring bij bruggen en sluizen niet voor, sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen, maar gebruik de wachtsteiger.
  • Houd het midden van drukke vaarroutes vrij voor grote schepen.
  • Beroepsvaart gaat voor, dit zijn meestal schepen langer dan 20 meter. Bij motorschepen onderling heeft stuurboord (rechts) voorrang. Zeilschepen gaan voor motorschepen.
  • Neem bij schade, vastlopen van het schip of pech onderweg altijd direct contact op met de verhuurder Ottenhome Heeg. 0515-442898