8 juni 2020

Weekroute – Grote Frieslandroute

RiverCruise 31 Cabrio WS - Motorboot huren in Friesland - Ottenhome Heeg 3

De naam zegt het eigenlijk al, de Grote Frieslandroute is een grote route dwars door Friesland heen. Het is een lange route voor een week (wanneer u flink door vaart) of voor wanneer u twee weken een boot gehuurd heeft maar u iets meer tijd wilt nemen voor de leuke dorpen en steden onderweg.

Wilt u een leuke vaartocht maken met familie of vrienden? Ottenhome Heeg biedt u diverse goed onderhouden motorboten aan voor de verhuur. Omdat we het gebied zelf erg goed kennen weten we wat mooi en leuk is. Daarom hebben we voor u alvast een leuke weekend / midweek vaarroute samen gesteld. Zo kunt u zelf ervaren en zien waarom Zuidwest-Friesland hét watersportparadijs bij uitstek is!

Download als PDF bestand

Praktische informatie

Aantal vaaruren : ± 30 uren (gemiddeld 7 km per uur)
Aantal vaardagen : 7 dagen (op basis van 4,5 vaaruren per dag)
Laagste doorvaarthoogte: 2,60 m.
Lengte vaarroute: ± 210 km

Geschikt voor :
Oostvaarder 9.50 OK
Oostvaarder 10.90 OK
RiverCruise 23 Kampeersloep
RiverCruise 31 Cabrio*
RiverCruise 35*

* Let op de doorvaarthoogte van de brug. Bij enkele bruggen is het noodzakelijk de cabriokap en de mast in te klappen.

! De vaarweggebruiker is zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet onder een brug door te varen. Het blijft altijd opletten, want omstandigheden kunnen de waterstand beïnvloeden.
Gasten die graag langere vaardagen maken, kunnen deze route goed in een week varen.

Week route – De Grote Friesland route

De route begint vanuit de Jachthaven van Ottenhome heeg (1)

1. Vanuit Heeg vaart u door Woudsend (2), over het Slotermeer richting het kleinste stadje van Nederland, namelijk Sloten (3). De binnenstad is heerlijk knus en er zijn veel oude, prachtige woonhuizen te vinden

2. Nadat u dit authentieke stadje heeft gepasseerd, vaart u verder over het Tjeukemeer, langs Schasterbrug naar Boornzwaag (4).

3. Na Boornzwaag vaart u verder richting Terherne (5). Terherne is het ‘eiland’ in de Friese Meren. Het dorp is helemaal omringd door water. Aan de ene kant het Sneekermeer en aan de andere kant de Terhernster poelen.

4. Vervolgens vaart u richting Akkrum (6), vervolgens langs het nationale park De Alde Feanen. Via het Prinses Margriet Kanaal vaart u door Burgum (7) en komt u uiteindelijk op de Burgumer Mar uit.

5. U vervolgt uw route naar het noorden over de Nije Feart, de Dokkumer Djip en de Dokkumer Grutdjip, u komt dan langs de plaatsen Zwaagwesteinde (8) en Engwierum (9).

6. Vervolgens komt u aan in de meest noordelijke stad van Friesland, namelijk Dokkum (10). Met maar liefst 140 rijksmonumenten staat de historische binnenstad nog altijd trots overeind. Dat zie je terug in de prachtige bolwerken én oude fabriek waar de echte Berenburg vandaan komt.

7. Na Dokkum komt u in de hoofdstad van Friesland, namelijk Leeuwarden (11), aan; een stad met een koninklijk tintje en een markante toren. Ook vind je er het geboortehuis van Mata Hari, tal van musea en gave street art. Bovendien was de stad in 2018 de Culturele hoofdstad van Europa.

8. Vanuit Leeuwarden vaart u via Wergea richting Grou (12).

9. Na Grou vaart u over het Sneekermeer naar Sneek (13). In deze stad is veel te doen rondom de watersport, maar ook voor cultuur, gezelligheid en leuke eettentjes ben je in Sneek aan het juiste adres.

10.  Als u Sneek heeft gepasseerd, vaart u verder naar IJlst (14).

11. Na IJlst vervolgt u uw reis naar Bolsward (15). De grachtjes, het stadhuis en de enorm bekende distilleerderij van Sonnema Berenburg zitten in de stad.

12. Workum (16) is de stad waar u na Bolsward langs komt.

13. Vanuit Workum kunt u via het Heegermeer weer terug naar de Jachthaven van Ottenhome Heeg (1).

Nog enkele aanvullende tips:

  • Dring bij bruggen en sluizen niet voor, sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen, maar gebruik de wachtsteiger.
  • Houd het midden van drukke vaarroutes vrij voor grote schepen.
  • Beroepsvaart gaat voor, dit zijn meestal schepen langer dan 20 meter. Bij motorschepen onderling heeft stuurboord (rechts) voorrang. Zeilschepen gaan voor motorschepen.
  • Neem bij schade, vastlopen van het schip of pech onderweg altijd direct contact op met de verhuurder Ottenhome Heeg. 0515-442898