8 juni 2020

Weekroute – Noordoost-Frieslandroute

Vaarroutes Friesland, Grou

De Noordoost Frieslandroute is een grote route dwars door het noordoosten van Friesland heen. Het is een lange route voor een week (wanneer u flink door vaart) of voor wanneer u twee weken een boot gehuurd heeft maar u iets meer tijd wilt nemen voor de leuke dorpen en steden onderweg.

Wilt u een leuke vaartocht maken met familie of vrienden? Ottenhome Heeg biedt u diverse goed onderhouden motorboten aan voor de verhuur. Omdat we het gebied zelf erg goed kennen weten we wat mooi en leuk is. Daarom hebben we voor u alvast een leuke weekend / midweek vaarroute samen gesteld. Zo kunt u zelf ervaren en zien waarom Zuidwest-Friesland hét watersportparadijs bij uitstek is!

Download als PDF

Praktische informatie

Aantal vaaruren : ± 31 uren (gemiddeld 7 km per uur)
Aantal vaardagen : 7 dagen (op basis van 4,5 vaaruren per dag)
Laagste doorvaarthoogte: 2,50 m.
Lengte vaarroute: ± 250 km

Geschikt voor :
Oostvaarder 9.50 OK
Oostvaarder 10.90 OK
RiverCruise 23 Kampeersloep
RiverCruise 31 Cabrio*
RiverCruise 35*

* Let op de doorvaarthoogte van de brug. Bij enkele bruggen is het noodzakelijk de cabriokap en de mast in te klappen.

! De vaarweggebruiker is zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet onder een brug door te varen. Het blijft altijd opletten, want omstandigheden kunnen de waterstand beïnvloeden.
Gasten die graag langere vaardagen maken, kunnen deze route goed in een week varen.

Week route – De Noordoost-Frieslandroute

De route begint vanuit de Jachthaven van Ottenhome heeg (1)

1. Vanuit Heeg vaart u allereerst richting Sneek (2). In deze stad is veel te doen rondom de watersport, maar ook voor cultuur, gezelligheid en leuke eettentjes ben je in Sneek aan het juiste adres.

2. Na Sneek vaart u het Sneekermeer over en laat u Terherne (3) achter u. Daarna komt u in het plaatsje Grou (4). Grou is een karakteristiek dorp en heeft een gezellig centrum met nog ouderwetse knusse winkeltjes.

3. Vanuit Grou vaart u dwars door het Nationale park De Alde Feanen (5) richting Drachten (6). Nationaal Park De Alde Feanen is een uniek natuurgebied in een laagveengebied van bijna 2500 hectare en bestaat uit een zeer afwisselend landschap met onder andere meren, rietlanden en moerasbossen.

4. Na Drachten vervolgt u uw reis richting Opeinde over het binnenwater ‘De Leijen’, door het plaatsje Eastermar (7), verder over het ‘Burgumer Mar’. Vervolgens komt u door de plaatsen Zwaagwesteinde (8), Kollum (9), Zuidhorn (10) en kunt u eventueel Winsum (11) bezoeken. Winsum is het meest oostelijke puntje van de route. Dit plaatsje ligt in Groningen. Wilt u dit dorp bezoeken, dan wijkt u af van de route en moet u dus ook een klein stukje terugvaren.

5. Vanuit Winsum vaart u richting het noorden naar Zoutkamp (12), die dankzij de uitmuntende ligging aan het ruime water, de zichtbare historie, de mooie vergezichten en het Nationaal Park Lauwersmeer om de hoek, een toeristische trekpleister is geworden in de loop der jaren. Vervolgens doorkruist u een gedeelte van dit Nationaal Park Lauwersmeer (13) richting de stad Dokkum (14). Dokkum is de meest noordelijk gelegen stad van Friesland

6. U vervolgt uw reis naar Leeuwarden (15), de hoofdstad van Friesland en bovendien de Culturele hoofdstad van Europa in 2018.

7. Vanuit Leeuwarden vaart u weer naar Sneek (2), om vervolgens weer naar de Jachthaven van Ottenhome Heeg (1) terug te varen.

 

Nog enkele aanvullende tips:

  • Dring bij bruggen en sluizen niet voor, sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen, maar gebruik de wachtsteiger.
  • Houd het midden van drukke vaarroutes vrij voor grote schepen.
  • Beroepsvaart gaat voor, dit zijn meestal schepen langer dan 20 meter. Bij motorschepen onderling heeft stuurboord (rechts) voorrang. Zeilschepen gaan voor motorschepen.
  • Neem bij schade, vastlopen van het schip of pech onderweg altijd direct contact op met de verhuurder Ottenhome Heeg. 0515-442898