2 december 2015

10 tips voor het huren van een boot

RiverCruise 23 - Sloep huren in Friesland - Ottenhome Heeg 1

In deze periode van het jaar maken veel mensen plannen om een boot te huren. Als je chartert is dat niet alleen met het oog op een mooie vakantie. Huren is ook handig om te kijken of het varen met een bepaald boottype bevalt. Het aanbod is groot, dus hoe kies je de juiste verhuurder?

Vooral sloepen en open zeilboten worden per dag verhuurd terwijl kajuitzeiljachten en luxe motorboten meer per week of voor een weekend worden gecharterd. En dan kun je ook nog een boot in het buitenland huren. Voor een weekje varen over de grens kun je terecht bij bedrijven met een Nederlandse vertegenwoordiging of bij vaderlandse verhuurders die zich op een plek in de zon hebben gevestigd.

Keus genoeg

Op Google ‘jachtcharter’ intypen levert 200.000 hits op, dus keus genoeg. Bij het huren van een luxe motor- of zeiljacht is het slim om jezelf eerst een aantal vragen stellen. Welk vaargebied, met hoeveel mensen, wat is de ervaring met het soort boot en vooral… wat voor verhuurder geeft de beste garantie op onbezorgd vaarplezier?

Naast de 120 HISWA aangesloten jachtverhuurbedrijven zijn er ook particulieren die hun vaartuig verhuren. Formeel mag iedereen een bootje verhuren, volgens Geert Dijks van HISWA Vereniging. „Je hoeft geen vergunning te hebben, tenzij je een specifieke verhuurlocatie wil beginnen. Ook mag je niet vanuit een jachthaven verhuren zonder toestemming van de haveneigenaar.” Dijks raadt huurders aan om met een professioneel bedrijf in zee te gaan. „Een huurder wil dat de vooruitbetaalde huursom veilig wordt gesteld. Daarnaast wil je een goed verzekerd schip dat goed uitgerust en veilig is.”

Grootste bootverhuurder

Ottenhome Heeg is de grootste bootverhuurder van Nederland en heeft een breed scala aan huurboten. Naast de overbekende Polyvalk en Fox zijn dat sloepen, kajuitzeiljachten, motorjachten en weekendsloepen. Directeur Jan IJben adviseert huurders eerst te bepalen wat ze van hun vaarvakantie verwachten. „Wil je sportief varen of juist comfortabel, zoek je de gezelligheid van de Friese meren of juist de stilte van het wad? Voor elke wens is een bijpassende boot. ” Ottenhome Heeg wordt volgens IJben steeds meer een evenementenorganisator.

„Mensen willen in deze tijd verschillende activiteiten. Daarom organiseren we kaatsclinics, vlottenbouw, blokarten, Stand Up Paddling en andere leuke dingen rond het water.” Dat dit een succes is blijkt uit het feit dat elk jaar alle 1250 Zwolse eerstejaars studenten in Heeg hun introductiedagen houden. „Zeilen hoort gewoon bij het studentenleven. En een boot huren maakt het betaalbaar.”

Motorjachten

Bregina van Straten verhuurt met haar man Lars luxe motorjachten in Sneek. Haar tips voor het huren van een motorjacht: „Investeer in een aantal uren vaartraining. Vaar niet alleen twee keer de sloot op en neer, maar volg een uitgebreide schippersinstructie waarbij ook aandacht wordt besteed aan het vastleggen van de boot, het ophangen van de stootwillen en hoe je eigenlijk een vaarkaart leest. Een goede opleiding is het begin van jaren vaarplezier. En huur een niet al te breed schip. De lengte is wel te overzien, maar met een breed schip een smalle box invaren valt niet mee.”

Het boordboek met alle informatie over het jacht en de verhuur stuurt van Straten vooraf digitaal toe. „Zo raken huurders vast vertrouwd met de boot. En natuurlijk wordt alles ter plekke nog eens uitgelegd. Je kunt het beste geen grote koffers mee aan boord nemen, want flexibele tassen zijn wat gemakkelijker weg te werken. En neem een verrekijker mee, dat is gemakkelijk bij het lezen van de brughoogtes. Schoeisel met goede grip op het dek moet je ook niet vergeten. Als je met kleine kinderen vaart: zorg dat ze altijd een zwemvest dragen. En tenslotte, kijk tijdens het varen niet alleen vooruit, maar vooral ook om je heen. Zeker in de zomer is het druk op het water en moet je ogen in je achterhoofd hebben.”

Bijkomende kosten

Veruit de meeste boten, 69%, worden in Friesland verhuurd. Daarnaast zijn Groningen met 15% en Noord-Holland met 16% erg populair. Houd bij het huurbudget rekening met bijkomende kosten zoals voor schoonmaak, havengeld en elektriciteit. En bij het boeken is het verstandig om de lange termijn weersverwachting in de gaten te houden, want op een mooie dag is de vloot snel uitverhuurd. Ook bij langer huren is het slim om tijdig te boeken. Van Straten: „Vooral Duitsers zijn vroegboekers. De mooiste jachten zijn altijd het eerste weg. “

  1. Bepaal het doel en het gewenste vaargebied van de vaarvakantie
  2. Houd met je budget rekening met bijkomende kosten
  3. Kies een geschikte boot voor de groepssamenstelling
  4. Neem vooraf het boordboek door
  5. Volg een gedegen vaarinstructie
  6. Maak een routeplan met alternatieven
  7. Volg dagelijks de weersverwachting
  8. Draag schoenen met goede grip
  9. Laat kleine kinderen altijd een reddingvest dragen
  10. Haal tijdens het varen de stootwillen binnen

Bron: Vaarkrant – Telegraaf, 21 april 2012, Onbezorgd vaarplezier – 10 tips voor het huren van een boot.