17 oktober 2019

tips voor een veilige vaart

RiverCruise 23 - Sloep huren in Friesland - Ottenhome Heeg 1

Een boot gedraagt zich anders dan een auto. Het aanleggen of afmeren vraagt enige gewenning en u moet met allerlei externe factoren zoals wind, stroom, golfslag rekening houden.
Leren varen is gevarieerd en erg leuk maar het is belangrijk dat u met bepaalde zaken rekening houdt. Wij hebben daarom  hier de meest belangrijke reistips voor een veilige vaart voor u op een rijtje gezet.

  1. Zorg dat de boot (technisch) in orde is voordat u gaat varen. Bij het huren van een boot kunt u er vanzelfsprekend vanuit gaan dat dit in orde is. Volle, schone tank, volle accu’s, koelwater en motoroliepeil.
  2. Check de weersverwachting. Laat u niet verassen!
  3. Zorg dat u kennis heeft van de vaarregels op het water en handel daarnaar. Bij het huren van een boot bij Ottenhome Heeg heeft u geen vaarbewijs nodig, maar enig kennis van zaken is aan te raden. Kijk goed om u heen en zorg ervoor dat u zelf ook goed zichtbaar bent.
  4. Vaar een duidelijke koers en verander niet plotseling van koers. Vaar zoveel mogelijk aan de rechterkant (stuurboord) van het vaarwater.
  5. Blijf uit de dodehoek van vrachtschepen. Vuistregel: als u de schipper in zijn stuurhut kunt zien, kan hij u ook zien.
  6. Geef beroepsvaartuigen de ruimte. Houd rekening met de golfslag en zuiging die vrachtschepen veroorzaken.
  7. Gebruik de wachtsteiger bij bruggen en sluizen. Dring niet voor maar wacht rustig op uw beurt. Hang aan weerszijden van de boot stootwillen op zodat u aan beide kanten kunt afmeren.
  8. Geef tijdig een lange stoot met de scheepstoeter om anderen op gevaar te wijzen.
  9. Gebruik de marifoon indien noodzakelijk en indien u hiervoor examen heeft gedaan.
  10. Vaar alcoholvrij. De wettelijke grens ligt voor de scheepvaart op 0,5 promille, zet als in het wegverkeer.

Bron: Varendoejesamen.nl