22 februari 2024

Balk

Balk is een dorp in de gemeente De Friese Meren. Het is gelegen tussen Harich en Wyckel. Door het dorp stroomt het riviertje de Luts. Het plaatsje is ontstaan bij een balk over het kanaaltje; vandaar de naam. Aanvankelijk hoorde Balk bij Harich. In 1585 werd het door Spaanse soldaten uit Groningen geplunderd. Balk werd in de 18e eeuw welvarend door de boterhandel.

Balk is een centrum voor de watersport. Voor fietsers en zeilers vaart er een traditioneel skûtsje als zeilend beurtveer tussen Heeg en Balk. In de zomermaanden zijn er de Lutskedagen, deze gezellige braderieën vinden plaats rondom de Luts in het centrum. Tevens is in augustus de feestweek van Balk met onder andere een kermis. Het hoogtepunt vindt plaats op de laatste donderdag van augustus; de gondelvaart. Een waar spektakel op het water de Luts dat duizenden bezoekers trekt. In de wintermaanden wordt vanuit Balk op het Slotermeer om de Berenburgcup gezeild.

Een deel van Balk is een beschermd dorpsgezicht en is een van de beschermde stads- en dorpsgezichten van Friesland. Balk telt 33 Rijksmonumenten, waaronder het raadshuis van Balk. Ook zijn er een aantal leuke kledingwinkels in Balk, zoals Sake Store en Steegenga Mode.

Restaurants

Restaurant Paviljoen Badmeester Keimpe

Relaxen tijdens een lazy Sunday afternoon, dansen op het terras met live muziek. Met heerlijke Cava loungen op het terras of in de winter genieten van Glühwein bij het vuur. Laat je verwelkomen door de geur van de paling en geniet van de uiteenlopende gerechten van een keuken vol inspiratie. Dit alles met een zeer bijzonder uitzicht over het Slotermeer.
Adres: Tsjamkedykje 10, Balk, +31 (0) 515-601418

Chinees restaurant Golden River

Het Chinese restaurant Golden River in Balk biedt authentieke Aziatische gerechten in een sfeervolle omgeving. De gastvrije bediening en de traditionele elementen zorgen voor een unieke eetervaring. Het uitgebreide menu van Golden River belooft bij elke maaltijd een culinaire ontdekking met zijn diverse keuze aan gerechten.
Adres: Meerweg 18, Balk, +31 (0) 514-603248

HCR Teernstra

Gelegen aan de elfstedenroute en met zicht op het vaarwater de Luts en de Teernstrabrug ligt HCR Teernstra, de plek waar u comfortabel kunt relaxen, loungen of overnachten. U kunt er heerlijk lunchen en dineren, uitrusten op het gezellige terras aan het water of genieten van een speciaalbiertje in het bruine café.
Adres: Van Swinderenstraat 69, Balk, +31 (0) 514-601013

Gerelateerde artikelen
22 februari 2024Workum
22 februari 2024Stavoren
22 februari 2024Sloten
22 februari 2024Ossenzijl
22 februari 2024Meppel
22 februari 2024Makkum
22 februari 2024Lemmer
22 februari 2024Leeuwarden