22 februari 2024

Stavoren

Stavoren (Fries: Starum) is dé stad aan het IJsselmeer. Het is namelijk aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Staveren was vroeger de officiële naam van wat nu Stavoren is.

De stad ligt in Zuidwest-Friesland en was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten verkreeg. De stad heeft een directe verbinding met de Friese Meren. Ooit was deze stad een zelfstandige gemeente, maar dit is niet meer het geval. Het Stadhuis van Stavoren kreeg hiertoe ook een andere bestemming, maar het is nog altijd mogelijk om er te trouwen.

De stad beleefde in de Middeleeuwen een bloeiperiode dankzij de handel met Engeland, Frankrijk en Scandinavië. De middeleeuwse legende over het Vrouwtje van Stavoren staat symbool voor het mysterieuze verval van de stad na een periode van welvaart. Tegenwoordig draait de Stavorense economie vooral op de watersport, vooral tijdens de zomer. Stavoren is namelijk een van de voornaamste toegangswegen van het IJsselmeer naar de Friese meren.

De visindustrie is stevig verankerd in de culturele identiteit van Stavoren. Die geschiedenis vormde het uitgangspunt voor de ‘Fish Fountain for Stavoren’ van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. Tijdens zijn onderzoek naar de stad vond hij een pentekening uit 1556, toen Stavoren een bloeiende havenstad was. De vreemde schoonheid en kracht van die tekening, Grote vissen eten kleine vissen van Pieter Bruegel de Oude, vormde de inspiratie voor het hedendaagse monument van Dion: een enorme vissenkop die oprijst uit een bassin. Zijn opengesperde bek slokt nieuwsgierige bezoekers die op onderzoek uitgaan op. De speelse fontein nodigt uit tot interactie, maar verwijst ook naar iets serieuzers: het gevoel een wonder te hebben verloren dat ooit deel uitmaakte van het vissersleven. Het kunstwerk werd ontwikkeld voor 11Fountains, een onderdeel van het culturele programma voor Leeuwarden-Fryslân 2018.

Restaurants

Eetcafé de Visserman

Dit eetcafé kijkt uit op de oude haven van Stavoren en is gelegen naast de oudste sluis van Friesland. Het gebouw waar nu het eetcafé in gevestigd is, was eerder ruim 100 jaar lang een bakkerij.
Adres: Noord 14, Stavoren, +31 (0) 514-681903

Stadsboerderij De Koebrug (Schots restaurant & Whiskybar)

U kunt hier lekker dineren, mooi whisky’s proeven en echt genieten! Al ruim 15 jaar worden er bijzondere gerechten geserveerd, gerechten met een Schots tintje, maar wel met mooie ingrediënten uit de regio Zuidwest-Fryslân.
Adres: Schans 31, Stavoren, +31 (0) 514-681875

Gerelateerde artikelen
22 februari 2024Workum
22 februari 2024Stavoren
22 februari 2024Sloten
22 februari 2024Ossenzijl
22 februari 2024Meppel
22 februari 2024Makkum
22 februari 2024Lemmer
22 februari 2024Leeuwarden