22 februari 2024

Dokkum

Dokkum heeft een historische binnenstad, een stadwandeling is hier dan ook zeer geschikt. U kunt ook in plaats van een stadswandeling een rit maken met het Dokkumer Lokaeltsje. Met dit Lokaeltsje wordt de herinnering aan het Boemeltreintje tussen Dokkum en Leeuwarden levendig gehouden. In juli en augustus rijdt het Lokaeltsje op de woensdag- en zaterdagmiddagen langs de mooiste plekjes van Dokkum. Machinist Piet Wiersma vertelt tijdens de rit allerlei wetenswaardigheden. Opstappen kan op de Zijl (voor stadhuis). Prijs: €3,00 voor volwassenen, €1,50 voor kinderen.

Er zijn veel gezellige winkeltjes. Een bezoek aan de Bonifatiuskapel mag niet ontbreken bij een bezoek aan Dokkum. Dokkum is een oude vestingstad, dit is terug te zien in de mooie historische trapgevels, grachten en bolwerken. Ooit was Dokkum een havenstad, nu meer bekend als bedevaartsoord. Bezoek aan de wereldberoemde Bonifatiusbron is een absolute aanrader. De legende zegt dat deze bron ontdekt en gezegend is door Bonifatius. Meer informatie hierover vindt u in museum Het Admiraliteitshuis.

Dokkum is de laatste doorkomstplaats voor de finish van de Elfstedentocht in Leeuwarden. De schaatsers moeten onder de Bontebrug door waarna ze een stempel kunnen halen om door te gaan naar de finish. De Korenmolen ‘De Hoop’ is gebouwd in 1849. In de molen is nu een dierenspeciaalzaak gevestigd. De molen kunt u gratis bezichtigen. Wanneer u boven staat, vergeet dan vooral niet van het uitzicht te genieten.

Restaurants

Restaurant De Posthoorn

In dit sfeervolle restaurant kunt u terecht om te lunchen, dineren of een lekker bakje koffie. Het is een à la carte restaurant.
Adres: Diepswal 21, Dokkum, +31 (0)519-297775.

Grandcafé De Waegh

In een monumentaal pand in hartje stadscentrum vindt u dit Grandcafé. Het pand werd in 1754 gebouwd als Boterwaag. De Waegh is van buiten nog steeds een stukje historie voor Dokkum. Van binnen is het modern industrieel ingericht. U kunt hier lunchen, dineren, kopjes koffie drinken, lekkere wijntjes drinken, heerlijk genieten op het terras, in het restaurant of in de serre. Gastvrijheid staat hier centraal.
Adres: Grote Breedstraat, Dokkum, +31 (0) 519-220452

Stadscafé Artisante

Op een schitterende plek in het centrum van Dokkum vindt u Stadscafé Artisante, gevestigd in een eeuwenoud hoekpand met uitzicht over de grachten en De Zijl met haar historische panden en met een knus terras aan het water. In het stadscafé, kunt u gedurende de gehele dag in informele en mediterrane sferen genieten van warme dranken, mooie wijnen, koude bieren en verse sappen.
Adres: Diepswal 1, Dokkum, +31 (0)519-740005

Gerelateerde artikelen
22 februari 2024Workum
22 februari 2024Stavoren
22 februari 2024Sloten
22 februari 2024Ossenzijl
22 februari 2024Meppel
22 februari 2024Makkum
22 februari 2024Lemmer
22 februari 2024Leeuwarden