22 februari 2024

Harlingen

Harlingen (Fries: Harns) is één van de Friese elf steden en heeft bijna 15.000 inwoners. Het is de op vier na grootste plaats in Friesland en is erg belangrijk voor de provincie vanwege de haven. Daarnaast is het een belangrijke verbinding met de Waddeneilanden. Vanuit Harlingen kun je met de boot naar Vlieland en Terschelling afreizen.

Ontdek deze prachtige stad aan het water waar het hele jaar door van alles te doen is. Meer dan 600 monumenten tekenen deze havenstad en maken de binnenstad erg aantrekkelijk om eens te bezoeken. In de stad is een deel van de verdedigingswerken nog altijd te zien, net als de oorspronkelijke grachtengordels en oude pakhuizen.

“Harlingen is de poort tussen de wadden en het Friese vasteland.” Daarom is Harlingen de ideale plek voor iedereen die van de stad, het strand en de natuur wil genieten.

Aan het strand van Harlingen is het heerlijk vertoeven onder het wakend oog van de Stenen Man. Ook kiters, surfers en kanoërs komen hier aan hun trekken.

Door de gunstige ligging aan zee, groeide Harlingen uit tot een belangrijke havenstad. Hierdoor werd ook het Harlinger aardewerk een belangrijk exportproduct. Mede doordat de grondstof, de klei, voor het oprapen lag, werd het Harlinger Aardewerk en Tegelgoed een begrip in de wereld.

Restaurants

Restaurant ’t Havenmantsje

Het restaurant vindt u tussen de Waddenzee en de waddenstad Harlingen. Waar vroeger de kotters aanmeerden om hun vangst te lossen staat het voormalig gerechtsgebouw. Het terras is in de zon, uit de wind, aan het plein of aan de waterkant van de havenmond aan de voet van de Waddenzee. ’t Havenmantsje gebruikt in haar menu’s veel lokale producten. De zee en de kwelders van werelderfgoed Waddenzee leveren ingrediënten voor speciale dinermenu’s.
Adres: Havenplein 1, Harlingen, +31 (0) 517-858600.

Eetcafé Nooitgedagt

Lekker eten, koffie drinken, borrelen, krantje lezen, maar vooral genieten! Dat kan in één van de mooiste panden van Harlingen. Oorspronkelijk was dit een wijnpakhuis uit 1647. Veel van de details uit die tijd zijn nog zichtbaar in de inrichting. Er is ook een speelhoek aanwezig voor de kinderen.
Adres: Grote Bredeplaats 35, Harlingen, +31 (0) 517-434211

AnnaCasparii

Anna Casparii in Harlingen combineert een gezellig restaurant met een sfeervol hotel, gelegen aan de historische haven. Het biedt een mix van lokale en internationale gerechten, populair bij zowel locals als bezoekers. De unieke sfeer en gastvrijheid maken het een geliefde plek in Harlingen.
Adres: Noorderhaven 69, Harlingen, +31 (0) 517 – 412 065

Gerelateerde artikelen
22 februari 2024Workum
22 februari 2024Stavoren
22 februari 2024Sloten
22 februari 2024Ossenzijl
22 februari 2024Meppel
22 februari 2024Makkum
22 februari 2024Lemmer
22 februari 2024Leeuwarden