18 oktober 2016

IJlst

IJlst (Fries: Drylst) is gelegen in Zuidwest-Friesland en de plaats staat vooral bekend als overnachtingsplaats voor watersporten. IJlst is een kleine stad in Zuidwest-Friesland en heeft ongeveer 3200 inwoners. Ook is het één van de Friese elf steden sinds 1268. De stad was altijd erg bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie. De stad dankt zijn naam aan een riviertje dat vroeger door IJlst liep, de oude Ee.

Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek staat de unieke houtzaagmolen “De Rat” die nog volop in productie is. Stammen die liggen te wateren, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen, de geur van vers gezaagd hout, hier ervaart u nog het oude houtzagersambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in “De Rat” dagelijks wordt uitgevoerd.

 

Enkele zeventiende- en achttiende-eeuwse gevels van kapiteins- en koopmanshuizen getuigen nog van een ver verleden. Vooral de scheepsbouw en houthandel waren sterk vertegenwoordigd. Hoe groot de eigen scheepvaart van IJlst in de 17e en 18e eeuw was, is moeilijk te bepalen. Bekend is wel dat zij het Europese kustgebied van de Atlantische Oceaan, de Noordzee, en de Oostzee bevoer. Tot aan 1800 was het IJlster scheepstype de “Kogge” dé vrachtvaarder van Nederland. Na de Franse tijd, rond 1825, verdween dit scheepstype uit beeld. Wel is het bewaard gebleven in het stadswapen en is eveneens terug te vinden in de vlag van de stad IJlst.

De stad dankt zijn naam aan een riviertje dat vroeger door IJlst liep, de oude Ee. Van de Ee zijn nog slechts fragmenten over. Eén ervan vormt de centrale as van het stadje en heeft het karakter van een gracht. Pal langs de huizen loopt de straat en de tuinen liggen aan de overkant van de straat aan de kant van de Ee. Deze aan het water grenzende tuintjes, “bleken” of “overtuinen” geheten, behoren bij de aan de grachten liggende huizen en werden vroeger gebruikt om de was te bleken.

Restaurants

Pizzeria Sa Caravella IJlst

In de voormalige Schaatsfabriek Frisia is deze sfeervolle pizzeria gevestigd. Enkele houten schaatsen verwijzen treffend naar de eertijdse schaatsproductie.
Adres: Uilenburg 1, IJlst, +31 (0) 515-335736

Stadsherberg Het Wapen van IJlst

Dit sfeervolle café/restaurant is geschikt voor lunch, luxe diner of een heerlijk kop koffie. Direct aan het water vindt u dit restaurant die de sfeer van een authentieke stadsherberg ademt.
Adres: Galamagracht 2, IJlst, +31 (0) 515-531315

Bar ’t Kypmantsje / Snackbar De Witte Kat

Bar ’t Kypmantsje / Snackbar De Witte Kat is gelegen aan het water de Geeuw in IJlst, wat een deel uitmaakt van de Elfstedentocht route per schaats. Op het terras aan het water kun je zomers genieten van een hapje en een drankje.
Adres: Popmawal 3, IJlst, +31 (0) 515 – 531388

Gerelateerde artikelen
22 februari 2024Workum
22 februari 2024Stavoren
22 februari 2024Sloten
22 februari 2024Ossenzijl
22 februari 2024Meppel
22 februari 2024Makkum
22 februari 2024Lemmer
22 februari 2024Leeuwarden