11 februari 2020

Weekend / midweek route door Zuidwest-Friesland

Varen in Zuidwest-Friesland biedt de ultieme natuurbeleving: met de wind door uw haar en de zon op uw huid. Hier vindt u vele meren of intieme sloten en kanaaltjes.

Wilt u een leuke vaartocht maken met familie of vrienden? Ottenhome Heeg biedt u diverse goed onderhouden motorboten aan voor de verhuur. Omdat we het gebied zelf erg goed kennen weten we wat mooi en leuk is. Daarom hebben we voor u alvast een leuke weekend / midweek vaarroute samen gesteld. Zo kunt u zelf ervaren en zien waarom Zuidwest-Friesland hét watersportparadijs bij uitstek is!

Download als PDF-bestand

Praktische informatie

Aantal vaaruren : ± 15 uren (gemiddeld 7 km per uur)
Aantal vaardagen : 4 dagen (op basis van 4 vaaruren per dag)
Laagste doorvaarthoogte: 2,70 m.
Lengte vaarroute: ± 105 km

Geschikt voor :
Oostvaarder 9.50 OK
Oostvaarder 10.90 OK
RiverCruise 23 Kampeersloep
RiverCruise 31 Cabrio*
RiverCruise 35*

* Let op de doorvaarthoogte van de brug. Bij enkele bruggen is het noodzakelijk de cabriokap en de mast in te klappen.

! De vaarweggebruiker is zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet onder een brug door te varen. Het blijft altijd opletten, want omstandigheden kunnen de waterstand beïnvloeden.
Gasten die graag langere vaardagen maken, kunnen deze route goed in een paar dagen of een weekend varen.

Weekend/midweek vaarroute Zuidwest-Friesland

We starten vanuit de Jachthaven van Ottenhome in Heeg.

1. Als eerste vaart u over het Heegermeer en door de schilderachtige Rakken richting het dorpje Woudsend.

2. Na Woudsend vaart u door naar het kleinste stadje van Nederland: Sloten. Er zijn aanlegplaatsen aan weerzijden van de stad in de doorgaande route. De openbare kade en een mooie grote jachthaven met alle voorzieningen is op één minuut lopen van de stadskern. Sloepen kunnen door de stadsgracht varen en midden in het centrum aanleggen.

3. De route wordt vervolgd richting Echtenerbrug over de Grutte Brekken en het Tjeukemeer naar Oldeouwer. Vervolgens komt u aan in Langweer.

4. Wanneer u doorvaart door Scharsterbrug komt u op de Langweerder Wielen en vaart u door richting Terherne. Dit is het Kameleondorp. Hier zijn veel plekken die u als ligplaats kunt kiezen.

5. Vanuit Terherne vaart u door Akkrum richting Grou. U kunt in Grou de start van het Skûtsjesilen ervaren en het echt Friese watersportgevoel ontdekken.

6. Na Grou vaart u door richting de grotere stad Sneek. Sneek is een bruisende watersportstad, maar daarnaast heeft Sneek nog veel meer te bieden.

7. Na Sneek vaart u richting Bolsward.

8. Vanuit Bolsward gaat u via Workum weer terug richting het Heegermeer.

9. Vanaf het Heegermeer vaart u weer rustig terug naar de Jachthaven van Ottenhome Heeg.

Kaar voor weekend vaarroute motorboot

Nog enkele aanvullende tips:

  • Dring bij bruggen en sluizen niet voor, sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen, maar gebruik de wachtsteiger.
  • Houd het midden van drukke vaarroutes vrij voor grote schepen.
  • Beroepsvaart gaat voor, dit zijn meestal schepen langer dan 20 meter. Bij motorschepen onderling heeft stuurboord (rechts) voorrang. Zeilschepen gaan voor motorschepen.
  • Neem bij schade, vastlopen van het schip of pech onderweg altijd direct contact op met de verhuurder Ottenhome Heeg. 0515-442898